Etsi tästä blogista

Sunday, May 23, 2010

Espresson terveyttä edistävät vaikutukset


Moni on tottunut ajattelemaan, että kahvi on ainoastaan pahasta. Yhdysvalloissa tällainen ajattelu on muodostanut kokoaan uudenlaisen juomabisneksen, kofeiinittoman kahviteollisuuden. Suomalaiset eivät sentään ole kofeiinittoman kahvin kuluttajiksi ruvenneet, Nykytiedon valossa se on ainoastaan hyvä asia.

Kahvissa on paljon terveydelle hyödyllisiä ainesosia. On kuitenkin selvää, että kahvia täytyy kuitenkin juoda kohtuudella. Merkitystä on myös sillä, mitä kahvia juo. Espresso on monien mielestä suodatinkahviin verrattuna kuin vertaisi pittbullia perhoskoiraan. Espresso on kuitenkin ylivertainen suodatinkahviin verrattuna, samoin kuin pittbull perhoskoiraan verrattuna. Kyse sekä kahvilajien että koirarotujen arvostamisessa on tiedon määrästä.

Espresso valmistetaan nopeasti suodattamalla; kuuma vesi johdetaan kahvin läpi nopeasti paineen avulla. Valmistustapa vähentää huomattavasti kitkerää makua ja parkkihappojen määrää. Suodatinkahvi valmistetaan hitaasti suodattamalla, vettä johdetaan kahvin läpi hitaasti ja pitkän aikaa. Tämän vuoksi suodatinkahvissa on yleensä espressoa kitkerämpi maku ja paljon enemmän parkkihappoja.

Espressosta voidaan helposti tehdä latteja, capuccinoja ja vaikkapa suodatinkahvia vastaavaa americanoa (jolloin espressoon lisätään vettä). Kysymys kuuluukin: miksi suodatinkahvia on ylipäätään alettu juomaan, jos se kerran on maultaan ja ominaisuuksiltaan huonompaa, ja siinä on vielä kaupan päälle mahaa ärsyttäviä parkkihappoja?
Joku voisi vastata kysymykseen sanomalla, että espressossa on enemmän kofeiinia. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa, sillä kahden desilitran kupillinen suodatinkahvia sisältää 115-175 milligramma kofeiinia, kun taas tavallinen espressoannos (noin 30 ml) sisältää kofeiinia vain puolet tavallisen kahvikupillisen kofeiinimäärästä.

Espresson täyteläisempi maku ja terveellisempi koostumus puolestaan syntyy siitä, että espressokahvi on tiiviimpää ja juomaan suodattuu suodatustavan ansiosta kahvipavun hyödyllisiä rasvoja ja muita ainesoisia.
Tietysti on myös ihmisiä, jotka juovat triplaespressoja seitsemän kertaa päivässä, mutta liiottelijoitahan löytyy aina.

Espresson terveysvaikutukset 

Kahvipavut sisältävät merkittäviä määriä vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Lisäksi niissä on kofeiinia, joka kohtuudella käytettynä nostaa vireystasoa ja parantaa keskittymistä. Kohtuudella käytettynä kahvi on hyväksi aivojen toiminnalle. Lähde

Aiemmin pahana pidetyn kahvin on nyttemmin todettu vähentävän miesten kakkostyypin diabetekseen sairastumista jopa 54%. Naisilla kakkostyypin diabetekseen sairastumisen riskin on havaittu vähenevän puolestaan 30%. Nämä havainnot teki Harvardin yliopiston tutkijat. Tutkittavat olivat juoneet kahvia 5 – 6 kupillista päivässä. Sokeritaudin levinneisyyden ja näiden havaintojen perusteella kahvia voisi pitää suorastaan pakollisena. Lähde

Kahvin hyödyt eivät lopu diabetesta ehkäisevään vaikutukseen. Skotlantilainen sydänterveyteen keskittynyt ryhmä (Scottish Heart Health) on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan 40 – 59 -vuotiaat naiset ja miehet, jotka juovat suuria määriä kahvia, kuolevat pienemmällä todennäköisyydellä sydäntauteihin kuin ne ihmiset, jotka eivät juo kahvia. Lähde

Jos tämäkään ei riitä, niin laitetaan kaupan päälle vielä se fakta, että kahvin juominen vähentää Parkinssonin tautiin sairastumisen riskiä.
Joko kahvihammasta kolottaa?

Parhaassa muodossa saat kahvin suoraan espressopannusta tai espressokeittimestä. Hyvät espressot löydät täältä.

Tämän artikkelin alkuperäsiversio on sivulla bello.fi
This article is taken (with permit)  from site bello.fi

No comments:

Post a Comment

Followers