Etsi tästä blogista

Tuesday, June 8, 2010

Tietoa Rooiboksesta

Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että Rooibos on tehokas antioksidantti, se parantaa immuniteettia ja ehkäisee syöpää








Yleistä

Rooibos -kasvista uutetaan juomaa, jota kutsutaan usein Rooibos -teeksi, mutta myös punaiseksi teeksi tai Etelä-Afrikan punaiseksi teeksi. Erityisen suosittua Rooibos on Etelä-Afrikassa, jossa sitä on juotu jo monien sukupolvien ajan.

Rooibosta kasvatetaan Länsi-Capen maakunnassa. Keräämisen jälkeen Rooibos -kasvin lehdet fermentoidaan samaan tapaan kuin teen lehdet. Lehdille ja juomalle tyypillinen punainen väri muodostuu tämän prosessin ansiosta. Myös vihreää Rooibosta on saatavilla, mutta se on harvinaisempaa, sillä kasvin käsittelyprosessi on vaativampi.


Ravintoarvot

Rooiboksessa on erittäin paljon antioksidantteja (esim. antioksidantteja nimeltä aspalathus linearis ja nothofagus fusca), jotka ovat terveydelle hyödyllisiä. Rooiboksessa on myös flavonoideja. Tämän lisäksi Rooibos on vähätanniininen, verrattuna esimerkiksi vihreään teehen tai mustaan teehen. Rooibos on myös kofeiiniton, joten sitä voi juoda milloin tahansa.


Rooibos ja terveys

Rooiboksen on havaittu vähentävän hermostuneisuutta, allergioita ja ruoansulatusongelmia. Etelä-Afrikassa Rooibosta on käytetty perinteisesti koliikin, allergioiden, astman ja iho-ongelmien hoitoon.

Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että Rooibos on tehokas antioksidantti, sillä on immuniteettia parantavia vaikutuksia ja syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Rooiboksen käytöllä ei ole havaittu olevan minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Rooibos toimii myös diureettina.

Käyttö

Etelä-Afrikassa Rooibosta juodaan yleensä sitruunan viipaleella, sokerilla tai hunajalla makeutettuna. Rooibosta voi kuitenkin hyvin juoda ilman makeutusaineita, sillä se on esimerkiksi vihreää teetä makeampaa. Rooibosta kuvaillaankin luontaisesti makeaksi ja pähkinäiseksi.


Valmistus

Rooibosta valmistetaan mustan teen tapaan eli haudutetaan kiehautetussa vedessä 4 – 6 minuuttia. Yhtä kuppia kohden lisätään teelusikallinen Rooibosta. Rooiboksen maku ei muutu kitkeräksi, vaikka sitä haudutettaisiin pitkäänkin.
Rooibokset löydät täältä

alkuun


Tämän artikkelin alkuperäinen versio löytyy sivulta bello.fi
Original source: bello.fi. Published with permit.

No comments:

Post a Comment

Followers